Om detta mail ser konstigt ut, klicka här för att läsa det på webben

Nr.3    Augusti, 2009 - Ramadan, 1430
Ramadan och TV
Översättning: www.islamguiden.com
Källa:: www.missionislam.com

Att se på TV och video har blivit det populäraste tidsfördrivet för unga människor. Affärsmännen har dragit stor nytta av detta och producerar ständigt mer och mer spännande och fängslande filmer.

Vi kan sätta oss ner till en smörgåsbord av såpoperor, live talkshows, spännande filmer, skräckfilmer, science fictionfilmer, gamla svartvita eller blodtörstiga upproriska filmer - ja allt ett fördärvat hjärta kan önska sig. Men för att vara rättvis, finns det också informationsrika program såsom naturprogram, dokumentärer, nyheter, current affairs och massor av andra, inspirerande och upplysande program.

Det finns så mycket att välja bland att man skulle kunna sitta framför TVn hela sitt liv och ändå inte kunna se allt som finns att titta på. Men är detta verkligen en värdig strävan? Hur mycket har TV kommit att påverka våra liv? Och hur mycket av våra samtal baseras på de senaste filmerna? Vissa människor är inte nöjda med att se på en film eller ett program lite då och då, utan det har gått så långt att de har blivit beroende av att titta på TV. Du kanske tycker att detta är en konstigt påstående, men det finns många människor som inte kan vistas i sina hem utan att ha TVn påslagen, även om det är i bakgrunden. Så fort de kommer in i huset, sätts den på.

Om det blev elavbrott skulle de gå runt i huset och känna sig vilsna och inte veta vad de ska ta sig till med. Även att läsa böcker, sy, utöva någon annan slags hobby, eller sitta med sina vänner görs medan TVn är på i bakgrunden. Hur många människor skulle inte svara: "Titta på TV" om du frågade dem "Vad ska du göra ikväll"? Eller "Vad gjorde du förra helgen?". Om du skulle fråga sådana människor om fenomenet att vara fastklistrad framför TVn, så skulle du komma underfund med att TV- och videotittande hjälper dem att fly från verkligheten. Är verkligheten så dålig att de måste fly från den? Eller är det så att de inte längre känner igen verkligheten eller inte vet hur de ska handskas med den?

Hur ofta har du inte hört talas om människor som faktiskt härmar det dem ser på TV, även till den utsträckning att de kan mörda, planera ett rån, våldta, eller göra sig skyldiga till andra typer av fördärvande beteenden? Människor säger alltså att de flyr från verkligheten och in i TVns värld bara för att agera ut det de ser i sin "verklighet". Detta låter konstigt. Om TV-tittande hjälper människor att fly från verkligheten runtomkring dem, som de uppfattar vara obekväm eller till och med outhärdlig, skulle det till en viss utsträckning kunna fungera som en slags drog eller alkohol som bedövar hjärnan och sinnena.

Filmerna leker med deras känslor och leder dem till spännande höjder eller låter dem falla till avgrunder av hopplöshet. Filmerna leker med oss - formar våra idéer, engagerar våra känslor, och mest av allt slösar vår tid. Frågan är, varför kan vi inte använda saker i måttlig utsträckning? Varför blir folk beroende av någonting som är skadligt för dem?

Eftersom TV och video är en del av en enorm marknad och ett affärsföretag att tjäna pengar på, kommer utbudet att anpassa sig till efterfrågan. Om människorna kräver kvalitetsprogram, kommer de att få det. Är det så att TVn har blivit en reflektion av oss själva? Människorna dras ofta till sina begär; därför äter vissa människor för mycket och andra kan sova för mycket, eller utöva andra slags extrema beteenden. Det är upp till oss att jobba på vårt beteende och kanalisera vår energi till saker som gör oss nytta, istället för att skada oss.

Så du måste själv avgöra om den tid du spenderar att se på TV bara är ett tidsfördriv eller om det har börjat förvandlas till någonting annat. Det är du som kontrollerar av/på-knappen. Men om du vill göra så att TVn upptar en mindre del av ditt liv, så måste du ersätta den med någonting annat - något som är nyttigt för dig. Månaden Ramadan är den perfekta tiden att göra en ny start i varje aspekt av ditt liv. Jag vet många människor som verkligen har vänt om sina liv under ramadan, med Allah den Allsmäktiges hjälp.

En person gav upp rökning, en annan började utföra bönerna i tid, och detta höll i sig längre än till ramadans slut. En annan person jag mötte gav upp gamla vänner som hade en negativt inflytande på henne. Hon utnyttjade tiden och tillfället att möta nya vänner i moskén, och den vänskapen har hållit. Eftersom vi vet att TV och video nu dominerar så många unga människors liv, runtom i världen, så är det vårt ansvar att fråga oss själva hur vi använder dessa teknologiska apparater.

De kan bli medel att lära, att få erfarenheter, att se olika människors perspektiv; men de kan också användas för att hjälpa till att slösa vår tid, som verkligen är så dyrbar. Men om du känner att video och TV omger dig i ditt liv och du vill minska deras roll, så kan du använda ramadan som en startpunkt.

Här är utmaningen: Stäng av TVn under Ramadan. Jag menar sätt överhuvudtaget inte på den! Efter det kommer du att bara ha dig själv och din verklighet. Hur kommer du att känna dig? Hur kommer du att fördriva din tid? Om du tror att det kommer att bli svårt, varför inte samla ihop några vänner och ni kan hjälpa varandra genom att påminna och uppmuntra varandra. På så sätt kan ni inspireras till att fylla den tid som ni skulle ha spenderat med att se på TV, till att göra något som är nyttigt, Här är några idéer:

- Sätt undan lite tid varje dag till att läsa koranen.
- Hjälp till mer i ditt hem.
- Spendera tid med dina bröder och systrar.
- Besök vänner som är bra för dig.
- Läs! Se till att det är något som du kan lära dig någonting av.
- Ta upp en hobby t ex som något slags hantverk, att samla på saker osv.
- Få tag på en cd med något islamiskt ämne.


Några andra idéer?
Ramadan handlar om att komma närmare Allah. Det handlar om att skaka av sig dåliga vanor som hindrar oss att utvecklas i våra liv och bli bättre personer. Ramadan handlar också om självdisciplin. Genom att avhålla oss och kontrollera oss själva lär du dig också mer om dig själv och all den underbara gömda styrka och begåvning som ligger dold inom dig.

Är det inte synd att vissa människor har all potential, all styrka, alla färdigheter, men ligger och ruttnar och slösas bort framför TV:n!

Tillbaka till digitaltidningen ZamZam

<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa en vän om artikeln

Din väns email:

Ditt email:

Ditt namn: