Om detta mail ser konstigt ut, klicka här för att läsa det på webben

Nr.3    Augusti, 2009 - Ramadan, 1430
Innehåll
1. Redaktionen har ordet
2. Krönika
3. Zamzams kvinnliga profil
4. Zamzams manliga profil
5. En kort inledning till den islamiska (Hijri) kalendern
6. En bild säger mer än tusen ord
7. Axplock från IslamGuidens mailkorg
8. Trons källa - del3
9. Kommentera bild
10. Honung i Koranen och ahadith
11. Fasta eller hunger; du väljer
12. Nattbön under ramadan (taraweeh)
13. I skuggan av en vers
14. Visdomens trädgård
15. Vad händer muslimerna i Kina?
16. Matvanetips under ramadan
17. Dikt - Min princessa
18. Dikt - Imagine
19. Ramadan och TV
20. Recension av boken "Medinas Juvel
21. Testa din kunskap om Islam
22. I skuggan av en hadith
23. Aktuellt
24. Annons

Redaktionen har ordet
Assalamu alaikum warahmatullahi wabaraktuh! Varmt välkommen tillbaka efter semestern! Jag hoppas du har haft en skön och avkopplande sommar med många härliga stunder tillsammans med familj och vänner. För de allra flesta är semestern nu till ända och arbetsrutinerna börjar återgå till de normala. För oss muslimer är det snart Ramadan och det gäller att kavla upp ärmarna och börja fasta om vi vill få dess belöningar och få våra syndar borttvättade. Sätt dig ner och fundera på hur du vill möta Ramadan och planera för det. För vem vet, du kanske inte är vid liv till nästa Ramadan!

Ramadan börjar insha Allah antigen fredagen den 21/8 eller lördagen den 22/8 beroende på om månaden Sha'ban blir 29 eller 30 dagar. Titta in på IslamGuiden,
www.islamguiden.com, på kvällen torsdagen den 20/8 så får du veta när första dagen av Ramadan infaller insha Allah.

Må Allah(swt) välsigna vår Ramadan och underlätta för oss att utföra våra religiösa plikter på bästa sätt, ameen.


Krönika
Vakna upp och se vart ditt liv är på väg!
Av: Fatim Abuani-Muslim
Det är verkligen sorgligt att se att vi nuförtiden blivit så upptagna med vårt världsliga liv att vi inte kan finna någon tid att utföra våra religiösa plikter. Även om det är nödvändigt att jobba och tjäna pengar för att kunna överleva i denna värld (vilket också islam erkänner) behöver vi inte bli så uppslukade av det att vi "glömmer" att förbereda oss för nästa liv. Det är trots allt därför vi är här på jorden.
»» Läs hela krönikan


Zamzams kvinnliga profil
Belma H. Filipovic
Intervjuad av: Dhurata Haxhiislami

Vår första kvinnliga profil i Zamzam är vår syster Belma. Belma är civilingenjör och har jobbat inom Da´wa i mindre än två år på svenska, och i ungefär 6 år på bosniska. Belma har deltagit som företrädare för muslimer i några ärenden och sammanträden med DO. Sedan skriver hon även om islam på www.turban.se.
Må Allah(swt) välsigna hennes arbete och belöna henne med paradiset för allt hon gör för Islam.
»» Läs hela intervjun


Zamzams manliga profil
Salih Tufekcioglu

Vår bror Salih är utbildad pedagog och har varit med och gjort Da´wa sedan länge. Tillsammans med broder Bilal startade de först hemsidan islamisk.org men nu ansvarar han för Hikmainstitutet. Ett institut som har som mål att arbeta för att öka kunskapen om Koranen och Profetens sunnah, över honom vare frid, genom att bl.a. anordna distanskurser.
Må Allah(swt) välsigna hans arbete och belöna honom med paradiset.
»» Läs hela intervjun


En kort inledning till den islamiska (Hijri) kalendern
Källa: fisher.osu.edu
Den islamiska kalendern, som enbart är baserad på måncykeln, introducerades först under 638 E kr, av den nära följeslagaren till Profeten (Allahs frid och välsignelser vare över honom), den andre kalifen 'Umar ibn Al Khattab (592-644 C.E) (må Allah vara nöjd med honom). Han gjorde ett försök att rationalisera de många olika, ibland motsägande kalendersystemen som fanns under hans tid.
»» Läs hela texten..


En bild säger mer än tusen ord


Klicka på bilden!


Axplock från IslamGuidens mailkorg
I det här avsnittet vill vi dela med oss axplock från de hundratals mail som kommer in till oss på islamGuiden varje månad. Vi har tagit bort namn och andra personliga uppgifter för att göra mailen helt anonyma. Vi får frågor från både muslimer och nyfikna på Islam som handlar om nästan allt. Det kan röra sig om konvertering, familjkonflikt, fiqh, psykiska problem, tyda drömmar, uppehållstillstånd, abort, vigselförrättning...
»» Läs hela artikeln


Trons källa - del3

Niyat: Avsikten
Av: Ibrahim Blicksjö
Om vi tänker oss att trosbekännelsen, de dagliga bönerna, allmosan, fastan och vallfärden är Islams pelare och att Trons artiklar är den grundsten som dessa pelare vilar på, så är Niyat (avsikten) luften som omger denna konstruktion.
»» Läs hela artikeln


Bild för kommentar

Klicka på bilden för en kommentar


Honung i Koranen och ahadith
Källa: http://islam.bloggspace.se
Alla(swt) berättar i två verser i Koranen hur biet bor, hur det samlar nektar för att göra honung och att honung är nyttigt för människan. Allah(swt) avslutar med att uppmana oss att tänka på detta eftersom det är ett av Allahs tecken till människorna. Både muslimska och icke muslimska forskare är överrens om att honung är nyttigt.
»» Läs hela artikeln


Fasta eller hunger; du väljer
Av: Ibrahim Blicksjö
Många som fastar idag är bara utan mat och dryck. Och det är en stor förlust för dem. Många fastar men de bryr sig inte om sin karaktär eller hur de är mot andra. Profeten Muhammad (frid vare med honom) sade: "Kanske den som fastar inte får ut något annat av sin fasta än hunger, och kanske den som går upp för nattbönen inte får ut något annat än brist på sömn."
»» Läs hela artikeln


Nattbön under ramadan (taraweeh)
Källa:www.missionislam.com
Allah (swt) har stiftat olika former av dyrkan, så att vi inte hela tiden bara ska förrätta en typ av dyrkan vilket skulle kunna göra att vi tröttnar och bara utför den halvhjärtat. Allah (swt) har gjort vissa typer av dyrkan obligatorisk så att vi inte ska underlåta att utföra den. Han (swt) har också föreskrivit de rekommenderade formerna av dyrkan som ger ytterligare belöning.
»» Läs hela artikeln


I skuggan av en vers
Det är obligatorisk att fasta under Ramadan
[2:185] För att ge människorna vägledning [inleddes] i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen i vilken vägledningen klargörs och en måttstock ges med vilken rätt kan mätas och skiljas från orätt. Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar. Gud vill göra det lätt - inte tungt - för er. Håll [fastan under den föreskrivna] perioden och prisa Gud som har väglett er - kanske skall ni visa [Honom] tacksamhet.
»»
Till versen


Visdomens trädgård
Det som händer är kanske av godo!

Översatt från arabiska av: Aso Asinger
Det var en gång en kung som hade många rådgivare. Bland dessa rådgivare fanns en klok, troende och rättrogen rådgivare till vars omdöme kungen förlitade sig på i nästan allt, och tog han honom med sig vart än han gick. Det kom en period då det hände kungen många mindre allvarliga olyckor...
»» Läs hela texten


Vad händer muslimerna i Kina?
Översatt från arabiska av: En syster i Islam
Det blodiga våldet som den kinesiska provinsen Xinjiang (eller historiskt kallat för östturkistan) utsattes för de senaste dagarna resulterade enligt officiella beräkningar till cirka 160 döda där de flesta av dem är muslimska uigurer. Detta belyser omfattningen av det lidandet som drabbar denna minoritet i provinsen och dess historia samt de försök till marginalisering som de utsättas för.
»» Läs hela artikeln


Matvanetips under ramadan
Källa:
http://islam101.net
Denna artikel förser oss med användbara tips på hur man kan undvika vanliga problem som man vanligtvis stöter på under ramadan när det gäller maten. Om dessa råd följs kan det leda till att man kan fasta bekvämare och fullständigt njuta av de spirituella fördelarna med ramadan.
»» Läs hela artikelnDikt
Min princessa
Av: Kajs Atallah

Åh Allah, en vacker muslimsk troende prinsessa
Jag innerligt önskar att ta som min fru
Eller rättare sagt att hon tar mig som sin man
För vad vore bättre, än att hon knackar på min faders dörr och frågar om min hand
»» Läs hela diktenDikt
IMAGINE

Imagine yourself after you pass away
Imagine your grave through night and through day
Wishing that you did not do as they say
Wishing that you had got up and had prayed..
Imagine, my friends, the day that you died
»» Läs hela dikten


Ramadan och TV
Källa: www.missionislam.com
Att se på TV och video har blivit det populäraste tidsfördrivet för unga människor. Affärsmännen har dragit stor nytta av detta och producerar ständigt mer och mer spännande och fängslande filmer. Vi kan sätta oss ner till en smörgåsbord av såpoperor, live talkshows, spännande filmer, skräckfilmer, science fictionfilmer, gamla svartvita eller blodtörstiga upproriska filmer...
»» Läs hela artikeln


Recension av boken "Medinas Juvel"
Av: Ibrahim Blicksjö
Boken "Medinas juvel" av Sherry Jones ges i höst ut på svenska av förlaget Earbooks. Boken "Medinas juvel" som ska handla om profeten Muhammeds förhållande till sin fru Aisha är full av historiska fel och i den blandas fiktion med fakta friskt. Det finns också element i boken som inte har något som helst med Islam att göra. Inför utgivningen i England utsattes den påtänkta förläggaren för ett mordbrandsförsök och utgivningen drogs in. Någon oro inför utgivningen känner inte Shadi Bitar, vd på förlaget Earbooks, har han sagt till piteå-tidningen.
»» Läs hela artikeln


Testa din kunskap om Islam
Vad vet du om Ramadan?
Vad vet du om månaden Ramadan och reglerna kring fastan? Här får du 15 st. frågor med svar som du kan testa dina kunskaper om. Frågorna kretasr för det mesta kring fastan och vad det är som bryter den mm.
»» Läs hela artikeln


I skuggan av en hadith
Fastans belöning
I en hadîth berättad av al-Bukhârî och Muslim, sade Allâhs Sändebud (sas):
”Den som fastar med tro och hopp om belöningar, denne kommer att förlåtas för alla sina tidigare synder. Den som står upp [för bön under natten] under Ramadan med tro och hopp om belöningar, denne kommer att förlåtas för alla sina tidigare synder. Den som står upp [för bön under natten] under Allmaktens Natt med tro och hopp om belöningar, denne kommer att förlåtas alla sina tidigare synder.” [al-Bukhari 2014 och Muslim 759-760].Få en vers om dagen
Webbplatsen www.koranensbudskap.se har utvecklat en ny tjänst där du kan prenumerera på dagens vers till din mailadress.
http://www.koranensbudskap.se/maillist/maillist.aspx

Demonstration mot Kinas Massaker i Östra Turkistan
Var med och demonstrera i Stockholm mot Kinas Massaker i Östra Turkistan, mer info: Demonstration mot KinaAnnons

Redaktionsruta
Utgivare: IslamGuiden
» Kontakta redaktionen
» Prenumerera
» Bidra till ZamZam
» Avregistrera
» Byt emailadress
» Tipa en vän

Antal prenumeranter:
1829

Obs! Tidningens innehåll får ej mångfaldigas utan redaktionens tillstånd.
Ställ din fråga till:
» "Syster-Online"
» "Broder-Online"
» "Jurist-Online"

Månadens länktips
» islammessage.com
» qurandownload.com
» quran.muslim-web.com
» islamhouse.com
» duapower.com

Månadens matrecept
Månadens ord
Jazaka Allahu khairan
Det är ett uttalande som visar tacksamhet och uppskattning och som sägs till en person som gör en tjänst. Istället för att säga ’shukran’ (tack), används denna fras. Den betyder ’må Allah belöna dig med gott’.
Kameleon byter färg
Månadens Lästips
» The Nature of Fasting » Figh of Fasting » For Those Who Fast » Repentance - Ramadan
Månadens YouTube
Roliga hörnan
Månadens korsord
Webbfråga
På frågan "Kommer du att fasta under kommande Ramadan?" , har besökarna till IslamGuiden svarat på följande sätt:
» 81% svarat ja, insha Allah
» 12% svarat nej, jag är gravid/sjuk
» 8% svarat nej, jag är inte muslim
» Tidigare webbfrågor<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>

Tipsa en vän om digitaltidningen ZamZam:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn: