Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Missuppfattning 6:

"Islam spreds med svärdet"

Många icke-muslimer, när Islam nämns, får en bild av religiösa fanatiker på kameler med ett svärd i högsta hugg i ena handen och Koranen i den andra. Denna myt, som blev populär i Europa under korstågen, är ett helt och hållet grundlöst påstående. För det första gör Koranen klart att ”Låt det inte vara något tvång i religionen”. Vad gäller detta, så förklarar Islam att en människas tro måste vara sann och uppriktig, vilket såklart inte är någonting som någon kan bli tvingad till. För att avslöja att myten, om att Islam ”spreds med svärdet”, endast är en myt och ingenting annat, så skrev (den icke-muslimska) historiken De Lacy O'Leary: ”Historien klargör dock att legenden om fanatiska Muslimer som sveper över världen och påtvingar Islam på sina besegrade motståndare med svärdet vid strupen, är en av de mest absurda myterna som historiker någonsin accepterat.” (Islam at the Crossroads, London, 1923, p.8.).

Det torde också vara välkänt att Muslimer regerade över Spanien i över 800 år. Under denna tid, och fram tills Muslimerna tvingades därifrån, levde ickemuslimerna där ifred med blomstrande affärsverksamhet och helt utan förföljelser etc. Värt att nämna är att både de Kristna och de Judiska minoriteterna har överlevt i de Muslimska länderna i Mellanöstern under århundraden. Länder såsom Egypten, Marocko, Palestina, Libanon, Syrien och Jordanien har alla Kristna och/eller Judiska folkgrupper. Om nu Islam lärde ut att alla människor som inte accepterar Islam ska mördas, hur kommer det då sig att alla dessa ickemuslimer överlevt så länge i detta centrum av de Islamska rikena? Om man reflekterar lite över de relativt små grupper av muslimer som spred Islam från Spanien och Marocko i Väst, till Indien och Kina i Öst, kommer man ganska snart att inse att de var alldeles för få för att kunna påtvinga människorna Islam mot deras vilja. Tilläggsvis så hade de stora rikena och civilisationerna som muslimerna upprätthöll stor uthållighet – dess invånare var stolta över att vara en del av det.

Islams spridning står i kontrast till handlingarna av följeslagarna till Kristendomen, som sedan tiden av Kejsare Constantine hade gjort det frivilligt att använda svärdet – ofta baserat på verser från Bibeln. Detta är välkänt och sant, speciellt när man ser tillbaka på koloniseringen av Sydamerika och Afrika, där ursprungsbefolkningen systematiskt tillintesgjordes eller tvingades att konvertera. Det är också intressant att historiskt gå tillbaka till Mongolernas invasion och övertagande av stora delar av det Muslimska riket. Istället för att förstöra religionen, antog de den själv! Detta är en unik händelse i historien, erövrarna antog de erövrades religion! Eftersom det var Mongolerna som segrade kunde de knappast ha blivit påtvingade religionen! Fråga någon av de över EN MILJARD Muslimer som lever idag, om de har blivit påtvingade religionen! Världens idag största Muslimska land är Indonesien, kom Islam dit med våld? Var fanns svärdet där? Hur kan någon bli påtvingad att stå fast vid en så andligt berikande och så krävande religion som Islam?


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa