Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

  Arabiska
  Svenska
  Engelska

  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


IslamGuidens
nya SMS-tjänst

Radio Alquran Alkareem

الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

قاموس عربي عربي

مصحف التجويد

مصحف التجويد الملونOBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Konflikten om Halal slakt:
Skyddar djurrättsaktivister fåren eller slaktaren?

Källa: www.mustaqim.co.uk

Islamisk Halal slakt har alltmer attackerats av djurrättsaktivister där de uppdiktar historier om barbariska blodtörstiga rituella slaktmetoder. Det finns två särskilda frågor: det finns den vegetariska agendan som vill förbjuda all konsumtion av djurprodukter, och det finns djurrätts lobbyister som argumenterar för en mer human metod av slakt.

Har djur rättigheter?
Det vegetariska argumentet är att dödandet av djur för människans nytta är grymt och en kränkning mot deras rättigheter. De sätter både människan och djuret på samma nivå utan att ge något företräde till människan över djuret. Det här argumentet har allvarliga brister, för om djur hade rättigheter likvärdiga människans så måste de också ha motsvarande skyldigheter. Med andra ord så måste vi kunna anklaga dem och bestraffa dem ifall dem bryter mot andras rättigheter. Det är absurt att det borde ses som ett brott för människor att döda ett lamm, men naturligt för ett lejon att göra det. Problemet kommer ifrån en missuppfattning om människolivets roll inom djurriket: ett förnekande om en meningsfull skapelse av ett klart tydliggörande hierarki degraderar människan till nivån av vilken annan skapelse som helst. Även då så är argumentet ologiskt: varför skulle växter, till exempelvis, förnekas samma skydd från kränkning av deras dyrbara liv?

Är Islamisk slakt grym?
Frågan om hur ett djur borde slaktas för att undvika grymhet är en annan sak. Det stämmer att när det strömmar blod från djurets hals så ser det våldsamt ut, men bara för att kött numera köps prydligt och är hygieniskt förpackade på hyllorna i affären betyder det inte att djuret inte har behövt dö? Icke-islamiska slaktmetoder påstår att djuret borde göras medvetslös innan slakt. Detta är oftast gjort genom bedövning eller strömföring. Är det mindre smärtsamt att föra in en spik i fårets hjärna eller att ringa in en kycklings hals än att skära av dess hals? Att iaktta proceduren talar inte om för oss objektivt vad djuret känner.

Vetenskapliga faktum
En universitetsgrupp i Hannover i Tyskland har utforskat dessa påståenden genom att använda EEG och ECG inspelningar under slakten. Flera elektroder fördes in genom operation på olika ställen i alla de djurs hjärnor som användes i experimentet och de tilläts sedan att återhämta sig i flera veckor. Vissa av djuren slaktades därpå på ett halalt sätt genom att göra ett snabbt, djupt snitt med en vass kniv på nacken som skär av halsblodådern och halspulsådern på båda sidor tillsammans med luftstrupen och matstrupen men lämnar ryggmärgen intakt. Resterande djur var bedövade före slakt genom att använda captive bolt-pisto l metoden som är normen i västerländska slakthus. EEG och ECG inspelningar tillät att övervaka hjärnans och hjärtats tillstånd genom processen.

Halal metoden
Med halal metoden av slakt så var EEG kurvorna oförändrade de första tre sekunderna efter snittet gjordes, vilket antyder att djuret inte kände någon smärta från själva snittet. Detta är föga förvånande. Ofta när vi själva skär oss med något vasst redskap så märker vi inte av det förrän en stund senare. De följande tre sekunderna kännetecknas som ett tillstånd av djup sömnliknande medvetslöshet orsakat av avtappningen av stora blodmängder från kroppen. Därefter inspelade EEG noll registrering, som pekar mot ingen smärta alls, men under tiden slog hjärtat fortfarande och kroppen skakade kraftfullt som en reflexreaktion av ryggmärgen. Det är denna fas som är mest obehaglig för iakttagare som är falskt övertygade om att djuret lider, men när hjärnan i själva verket inte längre registrerar några sensuella budskap.

Den västerländska metoden
När man använde den västerländska metoden var djuren uppenbarligen medveteslösa efter bedövningen och denna metod av att döda kan se ut som mer fridfull för åskådaren. Men ändå visade EEG inspelningarna på svår smärta omedelbart efter bedövningen. Medan däremot i det första exemplet så slutar djuret känna smärta på grund av att tillföringen av blod och syre till hjärnan upphör - hjärndöd i en lekmans ord - det andra exemplet orsakar först ett hjärtstopp medans djuret fortfarande känner smärta. Men däremot kan man inte se ohyggliga krampryckningar, vilket inte endast innebär att det finns mer kvarhållande blod i köttet men också att denna metod ger sig självt mycket mer lägligt åt kraven på en mer effektiv procedur av masslakt. Det är så mycket enklare att avliva djur på löpande band om de inte rör på sig.

Skenet kan bedra
Inte allt är då som det verkar. De som vill göra Islamisk slakt olagligt, som argumenterar för en human metod att döda djur för mat är i själva verket mer angelägna om människors känslor än djurens, vars räkning som de påstår tala för. Bedövningsmetoden gör masslakt lättare och ser mer tilltalande ut för konsumenten som kan lura sig själv att djuret inte kände någonting när han går för att köpa sitt rent omlindade paket kött från affären. Islamisk slakt å andra sidan försöker inte förneka att förbrukning av kött innebär att djur måste dö men är gjort så att det ses till att de mister sina liv med så lite smärta som möjligt.

Helhetssynen
Islam är ett balanserat sätt att leva. För muslimer så medför förmånen av att komplettera sin kost med köttproteiner en skyldighet mot djurs välbefinnande, både under uppfödningen av djuren och under slakten. Moderna västerländska farmer och slakthus siktar å andra sidan till den stora konsumentmarknaden och behandlar djuret som en vara. Just som burhöns är enklare för omfattande äggproduktion så är västerländska slaktmetoder enklare för köttindustrin, men de gör inte varken djuret eller konsumenten någon tjänst. Det islamiska sättet garanterar ett mer hälsosamt liv för djuret och ett hälsosammare kött för konsumenten.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   info@islamguiden.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
islamguiden.com
al-ibadah.com
bilal.se
islam.se
hikma.se
moslim.se
islamiska.org
barnskolan.com
islam-svarar.se
sindbad.se
quranaudio.se


English:
lordswords.com
readingislam.com
islamreligion.com
islam-guide.com
islaam.com
islamweb.net
discoverislam.com
evolution.com
harunyahya.com
beconvinced.com
sultan.org
islamway.com
islamonline.net
islamweb.net
thisistruth.org
islamicweb.com
awareness.org


Soumi:
islamopas.com


كوردى :
dangiislam.org


فارسى :
ahlesonnat.net


العربية :
al-islam.com
islam-qa.com
islamway.com
sultan.org
islamweb.net
islamonline.net


Andra språk:

al-islam.com
islam-qa.com