Om detta mail ser konstigt ut, klicka här för att läsa det på webben

Nr.1    Mars, 2009 - Safar, 1430
Innehåll
1. Redaktionen har ordet
2. Krönika
3. Tänktvärt
4. En bild säger mer än tusen ord
5. Dikt
6. Trons källa
7. Örter nämnda i Koranen och Ahadith
8. Zamzams profil
9. Diskriminering av muslimer
10. I skuggan av en vers
11. Visdomens trädgård
12. Min fru dog av cancer
13. "Sov gott"
14. Hälsa och andlighet i islam
15. I skuggan av en hadith
16. Aktuellt

Redaktionen har ordet
Assalamu alaikum warahmatullahi wabaraktuh!
Framför dig har du första numret av ZamZam, den första islamiska digitaltidningen i Sverige. En digitaltidning som många av oss muslimer kanske längtat efter. Vi är medvetna om att första numret av ZamZam är långt ifrån komplett, för allting tar ju sin tid att växa fram, men vi hoppas att du ändå finner den intressant och nyttig. Saknar du något i ZamZam eller har synpunkter på innehållet, skicka dem till oss via redaktionsrutan till höger.
Vi ber Allah (swt) att skänka oss sin välsignelse och göra ZamZam till en källa för starkare iman och en länk för en enad syskonskap mellan oss muslimer i Sverige, ameen.


Krönika
Tystnaden
Av: En syster i islam - Läkare
Vårt stressade samhälle är överfullt av intryck. Det finns ljud, ljus, rörelse och bilder överallt. Vi matas med reklam, musik, tv-program, mail, sms, telefonsamtal. Vi tror att vi är effektiva, att vi upplever mer och att vi lär oss mer än någonsin tidigare, men tekniken får oss att springa.
»»Läs hela krönikan..


Tänktvärt
Det förvånar mig...
Av: En bror i islam
Det förvånar att medan vi tvättar oss nästan varje dag, tvättar vi inte vårt hjärta ens en gång per år!
Det förvånar att medan vi bygger och samlar förmögenheter i detta tillfälliga liv som om vi aldrig skulle skiljas ifrån det, låter vi inte bygga och samla belöningar för det eviga livet efter döden!
»»
Läs hela texten..


En bild säger mer än tusen ord


Klicka på bilden!


Dikt
Trädets budskap
Av: Karwan A.


Långt ner i jordens marker
dit trädens fötter når
Där går en frisk bäck
som vattnar trädet varje år
»»Läs hela diktenTrons källa - del1
Vår relation med Allah(swt)
Av: Ibrahim Blicksjö - Lärare


Jag har fått privilegiet att skriva i denna eminenta tidskrift al Hamdu lillah. Min plan är att här göra dessa artiklar som en serie med ett visst mål, en viss plan, ett syfte. Jag vill att vi skall tänka efter hur vi praktiserar vår Tro, eller rättare sagt hur vi Tror. Nu kanske en del tänker: "Vaddå, hur vi tror? Vi tror på Gud, på Allah och på Hans Profet, så vad vill du?".
»»Läs hela artikeln


Örter nämnda i Koranen och Ahadith
Ingefära den "himmelska kryddan"
Översatt av silom.se
I Koranen (76:17) nämns ingefära som en dryck i Jennah: ”Och [i lustgården] skall de bjudas en dryck spetsad med ingefära. Faktum är, det moderna namnet "ingefära", kommer från den arabiska roten, "zanjabil", och den vida rangen av egendom säkert kvalificerar det för ordningen av "himmelsk krydda".
»»Läs hela texten


Zamzams profil
Intervju med Bilal
I detta nummer träffar ZamZam vår bror Bilal som är känd som SMS- Bilal. Bilal är en av de som är aktiva inom Da'wa i Sverige och sprider Islam på många olika sätt. Han har bl.a. hand om ett antal islamiska hemsidor, föreläser om Islam och predikar i fredagskhutba. Vid sidan om allt det här ansvarar han för en stor familj och har ett heltidsarbete som han måste också sköta. Må Allah(swt) välsigna hans arbete och belöna honom med paradiset för det han gör.
»»Läs hela intervjun


Diskriminering av muslimer
DO:s muslimska referensgrupp
Av: Shirwan Mohammed - Medicinsk Informatiker
Allt fler muslimer råkar tyvärr ut för olika typer av diskriminering världen över sedan 11/9 händelserna. Det kan vara på en arbetsplats, i skolan, fängelse eller ute i det vardagliga livet, oavsett ålder, kön, individuellt eller i grupper. Det har också visat sig att det är mest muslimska kvinnor som råkar ut för diskriminering och det pga. klädseln med tanke på bärande av slöja som är det synliga "tecken" på att personen i fråga är muslim.
»»
Läs hela artikeln


I skuggan av en vers
Att utstå prövningar
Källa: koranensbudskap
[3:186] Ni skall helt visst få utstå prövningar i vad avser er egendom och er själva, och ni skall få höra många skymford från dem som fått ta emot uppenbarelser före er och från dem som sätter medhjälpare vid Guds sida. Men om ni bär allt med jämnmod och fruktar Gud [har ni bestått provet]; detta [kräver] fasthet i föresatsen!.
»»
Till versen


Visdomens trädgård
Kungen med fyra fruar
Översatt från arabiska
För länge sedan fanns det en kung som hade fyra fruar. Han var mycket förtjust i den fjärde frun och gjorde allt för att göra henne nöjd. Kungen älskade också den tredje men kände inom sig att hon någon dag kommer att lämna honom för någon annan.
»»
Läs hela texten


Min fru dog häromdagen av cancer
Av: Obaida Alramahi - Uppsala
Kära bröder och mina ärade underbara systrar. Låt mig inshAllah få berätta för Er en verklighetsbaserad händelse om något som jag och min familj fick vara med om. Innan jag börjar berätta om den så ber jag till Allah swa att välsigna Er att Han ger Er och Era familjer hälsa och att ingen av er någonsin behöver få gå igenom det som vi har fått vara med om, Allahuma Amin.
»»
Läs hela berättelsen


"SOV GOTT"
Av: Aso Asinger - Civilingenjör
Jag satt häromdagen på tåget på väg till mitt jobb och bläddrade som vanligt i tidningen Metro. Jag läste om ett upprop som sajten Rescuesaab.com hade anordnat för att rädda bilmärket Saab. Där stod det att efter bara 95 minuter hade över 7100 personer skrivit under uppropet. Mina tankar gick tillbaka till uppropet mot massakern i Gaza ....
»»
Läs hela artikeln


Islam och hälsa
Hälsa och andlighet i Islam
Av: Mariam Bensaci-Svensson - Läkare

Sverige har kommit in i en hälsoboom. Alla pratar om hälsa. Tidningar och tv-program är fyllda av hälsotips. Till och med min egen yrkeskår har börjat ge råd för ökad hälsa (och nu är det inte fler piller jag talar om).
»»
Läs hela artikeln..


I skuggan av en hadith
Modern och fadern
Källa: al-ibadah
Det har bekräftats i Sahihayn, al-Bukhari och Muslim, att Abu Hurairah rapporterat att en man en gång kom till Allahs sändebud - över honom vare Allahs frid och välsignelser - och sade: "Vem har störst rätt till att få mitt goda sällskap?" Han svarade: "Din moder." Sedan vem?" "Din moder." "Sedan vem?" Profeten svarade igen: "Din moder." Mannen frågade en fjärde gång: "Sedan vem?" Denna gång svarade han: "Din fader." [al-Bukhari 5971 och Muslim 2548]. Denna hadith illustrerar hur stor rätt modern har; en rätt som är tre gånger större än faderns. Modern ges dessa rättigheter för sitt tålamod, svårigheterna hon genomgår under graviditeten samt födseln och för att hon uppfostrar och utbildar barnen. Detta är något som fadern inte behöver genomgå men ändå ges han en rätt då han försörjer barnen, uppfostrar dem och förser dem med en utbildning. Och Allah den Allsmäktige vet bäst.Alhodamoskén i Märsta
Alhodamoskén i Märsta norr om Stockholm vill köpa en lokal till moskén. Den nuvarande lokalen är en hyreslokal och den har blivit för trång för muslimerna i Märsta. Moskéstyrelsen har startat ett projekt för detta ändamål. Vill du bidra ekonomiskt kan du sätta in ditt bidrag på projektets Bankgironummer: 387-6604.
http://www.ikfm.se

Författaren kommer till Stockholm!
Prof. David Ray Griffin ifrågasätter den officiella versionen om terrordådet den 11 september 2001.
Tid: Måndagen den 11 maj 2009, kl 19.00
Plats: Stockholm, ABF, Katasalen, Sveav 41
Inträdesavgift: 100 kr, inklusive Griffins bok.
» Mer info


Ahlul khair moské i Solna
En ny moské har öppnats sedan några månader tillbaka i Solna i Stockholm på adressen kyrkbacken 9, se karta. Förutom fredagsbönen håller de också koranlektioner. Kontaktmail: hosnie@hotmail.comANNONSRedaktionsruta
Utgivare: IslamGuiden
» Kontakta redaktionen
» Prenumerera
» Bidra till ZamZam
» Avregistrera
» Byt emailadress
» Tipa en vän

Antal prenumeranter:
1410

Obs! Tidningens innehåll får ej mångfaldigas utan redaktionens tillstånd.
Ställ din fråga till:
» "Syster-Online"
» "Broder-Online"
» "Jurist-Online"
Månadens länktips
» tanzil.info
» muslimvideo.com
Månadesn matrecept
Månadens ord
ZamZam
Den vattenkälla i Mecka som ängeln Gabriel visade "Hagar" - Ismaels mor, då hon sökte efter vatten för den törstande Ismail.
Nya böcker
» 9/11: Time for a Second Look
» Hatet mot muslimer
» Tortyrens återkomst
Månadens Video
» Se hur ditt hjärta slår
» Islamiska filmer
» Är du tacksam?
Månadens Audio
» Prövningar
» Männen i grottan
Roliga hörnan
» Roliga barnbilder
» På ditt jobb
» Roliga historier
Webbfråga
På frågan ifall poliskåren i Sverige är rasistisk eller ej har muslimerna i Sverige svarat på följande sätt:
» 48% svarat ja
» 24% svarat nej
» 28% svarat vet ej
» Tidigare webbfrågor

<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>

Tipsa en vän om digitaltidningen ZamZam:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn: