Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Råd till föräldrar under Ramadan

Författare: Syster Shaheeda


1 - Kontrollera barnens fasta och uppmuntra dem som är mindre duktiga gällande [fastan].

2 - Påminn dem om fastans riktiga betydelse, och att det inte bara handlar om att ge upp mat och dricka, utan att [fastan] är ett sätt som man uppnår Taqwah (fromhet/gudsfruktan) med, och att det är en chans för ens synder att förlåtas.

Det återberättades från Abu Hurayrah att Allaahs Sändebud (SallAllahu 'Alayhi wa sallam) gick upp för minbaren och sa: "Ameen, Ameen, Ameen." Det sades till honom: "O Allaahs Sändebud, varför gjorde du det där?" Han sa, "Jibreel sa till mig, 'Må Allaah gnida [den personens näsa] i sanden, den personen som Ramadan kommer [till] och hans synder inte förlåts.' och jag sa, 'Ameen'. Sedan sa han, 'Må Allaah gnida [den personens näsa] i sanden, den personen som levde och såg hans föräldrar bli gamla, en eller båda utav dem, men han inträder inte Paradiset,' och jag sa, 'Ameen'. Då sa han, 'Må Allaah gnida [den personens näsa] i sanden, den personen i vars närvaro du [Allaahs Sändebud] nämns och han sänder inte välsignelser över dig,' och jag sa, 'Ameen.'"
[Återberättad av Ibn Khuzaymah, 1888; al-Tirmithi, 3545; Ahmad, 7444; Ibn Hibbaan, 908. Se Saheeh al-Jaami', 3501.]

3 - Lär dem etikett och regler för hur man äter [mat], så som att äta med höger hand från det [av maten] som är direkt framför dem; påminn dem om att överdrift är haraaam och skadligt för kroppen.

4 - Låt dem inte spendera för lång tid på att äta iftaar så att dem missar Maghreeb i [Jama3ah].

5 - Påminn dem om de fattigas tillstånd som inte ens kan hitta en mun full av mat som kan släcka deras hunger; påminn dem om dem personernas tillstånd som har emigrerat eller som slåss i Jihaad för Allaahs skull på alla platser.

6 - Dessa sammankomster ger möjligheten att samla släktingarna och upprätthålla släktbanden. Denna vana existerar fortfarande i vissa länder, och den är en [god] chans till att försona och reparera brutna släktband.

7 - Hjälpa mamman att förbereda maten, och att göra rent och "hålla maten i form" tills det är [dags att äta].

8 - Påminn dem om Qiyaam (Taraweeh) och att förbereda sig för den genom att inte äta för mycket och göra sig redo för den i tid för att [kunna] be bönen i Moskén.

9 - Gällande suhoor så bör föräldrarna påminna familjen om välsignelsen [barakah] som finns i suhoor och att den ger en person styrkan att fasta.

10 - Spara lite tid innan Fajr bönen så att dem som inte har bett Witr än kan göra det, och så att dem som har fördröjt bönen fram till slutet av natten kan be, och så att var och en kan be (göra dua'a) till sin Herre [om det han önskar].

11 - [Dem som har möjligheten/som det är obligatoriskt för], bör be Fajr i tid i Jama'ah i Moskén. Vi har sett många personer som vaknar i slutet av natten för att äta och sedan går tillbaka [för att sova] och försummar Fajr bönen.

12 - Det var Profetens praktisering att under Ramadans tio sista dagar hålla sig uppe under natten och väcka hans familj. Detta indikerar att familjen borde ta hänsyn till att ta vara på denna välsignade tid genom att göra saker som gör Allaah nöjd... Så maken bör väcka sin hustru och barn för att göra det som kommer att ta dem närmare deras Herre.

13 - Det finns [säkert] små barn i hemmet som behöver uppmuntras till att fasta, så fadern bör uppmana dem till att vakna till suhoor, och uppmuntra dem till att fasta genom att berömma dem och belöna dem som fastar hela månaden eller halva osv.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa