Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Islamofobi

Av: En bror i Islam

Islamofobi må vara ett nytt begrepp i det offentliga samtalet i Sverige men egentligen är det en mycket äldre företeelse. Islamofobi kan definieras som rädsla och eller hat för Islam och muslimer. Man kan spåra det till omkring 100 år efter Islams framträdande då delar av Europa erövrades av muslimer och muslimsk civilisation framstod som långt mer avancerad än det kristna Europa vid den tiden. Islamofobins utveckling följer de olika korstågen, som ju är beteckning på de kyrkligt sanktionerade militära invasioner som mellan 1095-1271 iscensattes i olika omgångar för att "befria" det heliga landet från muslimskt styre. Senare kom återerövringen av Spanien då judar och muslimer antingen tvångskonverterades, fördrevs eller dödades. Under denna epok producerades bilder av Islam och muslimer. Man beskrev Mohammad som en falsk profet, muslimer var Kains ättlingar och/eller bastarder, de var svekfulla och blodtörstiga. Dessa föreställningar vidmakthölls och underbyggdes under återerövringen av Spanien och på det följande koloniseringen av den muslimska världen framtill när Sir Edmund Allenby tågade i Jerusalem 1917 och förkunnade "idag har korstågen avslutats"

Under Europas kolonisering av den muslimska världen producerades s.k. kunskap om Islam och muslimer av forskare, socialantropologer, militärer med mera som konstruerade och populariserade islamofobiska stereotyper. Dessa stereotyper servade väl de Europeiska kapitalistiska, imperialistiska makternas legitimering av den pågående erövringen av världen - Man var tvungen att dominera världen för att civilisera den - ni vet "White mans burden". Jag vill se dagens globalisering som ett led i samma utveckling. Nu gäller det att demokratisera världen, då främst muslimska delen - man samtalar med det odemokratiska, kristna men mycket mäktiga Ryssland medan man invaderar Afghanistan, för att ge demokrati som en gåva och rädda kvinnor - och Irak för att ta bort Saddams diktatur som man en gång själv stödde med alla medel och försåg med massförstörelsevapen. Kanske uppemot 1 miljon människor fick sätta livet.

I Europa hade man uppnått modernisering och demokratisering efter en kamp mot, bl a det religiösa etablissemanget som lierade sig med staten och kapitalet. Ur denna kamp föddes sekularismen som krossade det religiösa etablisemangets dominans och banade vägen för den så kallade demokratiska utvecklingen. Därför uppfattar man i väst sekularism och demokrati som förutsättande varandra. Detta applicerades i den muslimska världen. Där tvångmatades befolkningen med sekularism med hjälp av gevären och diktatur med fullt stöd från väst med det resultat att sekularism förknippas med diktatur, förtryck stött av Väst s k demokratier. Europa hade formellt lämnat sina kolonier, främst p g a svag ekonomi som var en resultat av två förödande världskrig som främst kämpades av sekulära skäl bland sekulära stormakter, men de imperialistiska dominansen förblev nästintill orörd.

Vad gäller islamofobi så fick islam och muslimer lite andrum, eftersom man behövde muslimskt stöd mot den kommunistiska faran, men efter oljekrisen 1973 Iranska revolutionen 1979, den s k islamiska bomben (inte kristen, judisk, hinduisk eller buddhistisk) alltså Pakistans atomprogram och sedan Sovjets fall, vändes åter propagandakanonerna mot islam och muslimer. Man orkestrerade ett civilisationskrig och islamofobiska stereotyper dök åter upp under 90-talet fast mycket mera förfinade. OCH SÅ KOMMER 11 E SEPTEMBER SOM PÅ BESTÄLLNING. Ni minns bilder på CNN, palestinier firande world trade centerattacken som visade sig producerad av ett israelisk team under falsk flagg s a s. Nu brast alla dammar som Gardell uttrycker sig i sin bok Bin Laden i våra hjärtan. Nu är det "open Season" på islam och muslimer.

I retoriken i skuggan av krig mot terrorism framläggs teser "att för att försvara demokrati måste man ta bort vissa demokratiska rättigheter" eller "kontinuerlig krig för kontinuerlig fred" eller 30 åriga kriget mot terrorism behövs en klar identifierbar fiende och muslimer/Islam passar mycket väl. Vi kan inte hoppas på ett slut på dessa islamofobiska beteende mönster. Jag ser pauser i detta kontinuerliga massmediala angrepp. Men det beror definitivt inte på trötthet. Dessa pauser kan nog kallas för pedagogiska pauser. Man måste nog låta dessa ständigt pånyttfödda islamofobiska stereotyper befästas i folket medvetande.

I Afghanistan är Nato den ockuperande makten och under den finns svenska soldater, två har stupat så vitt jag vet. Efter Afghanistan och Iraks står Iran, Syrien Saudi Arabien och inte minst Pakistan som ju är den enda muslimsk stat med kärnvapen.

På hemmaplan utgör islamofobin och islamofobiska angrepp ett ständigt hot för oss muslimer. Se bara hur moskkén i Malmö vid ett flertal tillfällen har bränts ner. De flesta kvinnor som bär slöja kan berätta om otaliga påhopp, smädelser och hot som de får utstå när de går ut - och skulle någon av dessa kvinnor få ett av de otaliga jobb som de sökt kan de räkna med att någon nitisk chef gräver upp en klädkod från 60-talet som - av en slump - omöjliggör t.ex. huvudbonad eller långa ärmar. Här i Göteborg misshandlades för inte så länge sedan en flicka utanför sin skola enbart för att hon hade huvudduk. Det som gör att islamofobin är så farlig - på lång sikt skulle jag vilja säga livsfarlig - för oss muslimer är att den till skillnad från andra hatideologier som antisemitism och homofobi understöds av högt uppsatta individer inom partier och statsmakterna. Detta ofta under en täckmantel av omtanke för flickor som utsätts för s.k. hedersvåld eller könsstympning. Ett praktexempel på detta är Sabunis krav på slöjförbud för flickor under 15 och obligatoriska förnedrande gynundersökningar. Allt detta för att hitta ett mycket litet antal könsstympade flickor. Kanske så få som ett hundratal. (**) Detta i ett land där kanske så många som 40% av alla flickor under 15 har utsatts för sexuella övergrepp (*). Varför inte satsa på obligatoriska djupintervjuer för att avslöja alla dessa övergrepp.

Själva vår mänsklighet kräver att vi bekämpar alla dessa tendenser oavsett mot vilken grupp dessa är riktade emot. Man måste inleda ett samtal med politiskt tänkande muslimer och inte endast tala om dem. Islam är en europeisk religion också. Judendom, Kristendom och Islam är syskon religioner och alla har sitt ursprung i mellanöstern. De har många gemensamma värden men främst är måttet på det goda och det onda i stort sätt detsamma. Alla fredsälskande människor måste bekämpa dessa krigsherrar som tycks ha kontroll. Samma kamp måste vi föra mot delar av massmedia som går dessa krigsherrars ärende. Jag medger att det är lättare sagt än gjort. Men mina ärade läsare!! VI HAR INGET VAL!!!


(*) Källa Riksföreningen stödcentrum mot incest, Websida http://www.rsci.nu/
(**) Statistik om detta är stort sett omöjlig att finna. Man anger endast hur många kvinnor som kommer från områden där könsstympning förekommer och antar att ALLA dessa ligger i riskzonen. Detta är en mycket dåligt uderbyggd och generaliserande slutsats och enligt min åsikt på gränsen till rasistisk.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa