Hem  E-post  Skicka Fax  Om oss  Moskéguiden  Islam. kal.  Greg. kal.   Hijri


  Guds existens
  Guds egenskap

  Koranen
  Vetenskapen
  Skapelsen
  Fosterutveckling
  Övrigt

  Vad är Islam ?
  Trosartiklarna
  Islam. Högtider
  Ramadan
  Eid
  Monoteism
  Konvertering
  Islam. kalender
  Missuppfattning
  Missförstånd
  Övrigt

  Profetens liv
  Sista profeten
  Profetens hadith
  Följeslagare
  Övrigt

  Trosbekännelse
  Bönen
  Allmosan
  Fastan
  Vallfärden

  Matregler
  Tillsatser
  Alkohol
  Griskött
  Orientalisk mat
  Övrigt

Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul Aug Sep
Okt Nov Dec


  Audio
  Ladda hem
  Bazar
  Ordlista
  FAQ


الفقه الميسر

Online Kalender

Google

حصن المسلم

مصحف التجويدمصحف التجويد الملون


OBS! Denna site är anpassad främst för Internet Explorer.

Tre nivåer av fastan

Översatt av: Yasmin S.
Källa: soundvision.com

Vi borde veta, att det finns tre nivåer när det gäller fastan, den vanliga, speciella och extra speciella fastan. Den vanliga nivån, är då man avstår ifrån mat och dryck och sexuell tillfredställelse under dagtid, dvs. grundfastan. Med speciella fastan menas att man håller sina öron, ögon, tunga, händer och fötter och alla andra kroppsliga organ rena och fria ifrån synder. Den extra speciella fastan är den då hjärtat är huvudorganet för den här typen av fasta utöver grundreglerna. Under den perioden prioriterar man religionen först och slutar att oroa sig för världsliga saker och ting.

Vänd bort blicken, ifrån det som Allah blir missnöjd av att du ser För renhetens skull, ska man vända blicken ifrån det som är klanderaktigt och förkastligt, just för att hjärtat lätt blir distraherat utav dessa vyer. Vår ärade Profet fred vare med honom sa: "Den hemliga blicken är en av de förgiftade pilarna av Satan, Allahs förbannelse över honom." Den som står emot det på grund av fruktan för Gud, kommer att få sin belöning av Allah, som kommer att bestå av en djup tro vilken han kommer att känna djupt i sitt hjärta. Jabir återberättade ifrån Anas att Guds budbärare, må Allah vara nöjd med honom, sade: Fem ting bryter en mans fasta; lögner, baktal, hets till bråk/skandal, och lustfulla blickar.

Prata inte ont
Att en ska vakta sin tunga från ovanstående, även att man inte ska vara otrevlig, delta i dispyter, eller att man är ohederlig, dvs. att man uppträder på ett lögnaktigt sätt. Då är det bäst att man istället väljer att vara tystlåten och tänka på Allah och att recitera den heliga Koranen. Detta är tungans fasta, Sufyan sa: "Baktal förstör ens fasta". Layth återberättar att Mujahid sa: Två vanor som förstör ens fasta är: Baktal och att ljuga. Vår ärade Profet, må Allahs välsignelser vara över honom sa; Fastan är en sköld, så under tiden du fastar, ska du inte slösa tid på att tala strunt. Om någon attackerar dig eller förolämpar dig, svara inte på samma sätt utan säg: "Jag fastar, jag fastar!"

Hör inte på ont
Att en ska "hålla för sina öron" så att säga, betyder att man ska välja bort att lyssna på allt som är förkastligt och allt som inte är tillåtet för honom. Detta är skälet till varför Allah ogillar de som tjuvlyssnar och skaffar sig oskälig vinst. "De som ivrigt lyssnar till lögner och frossar i förbjudna ting" ( Koran 5: 42).

Gör inte ont
Att hålla alla kroppsliga delar och organ ifrån det som är otillåtet: händer och fötter ifrån skamliga gärningar, och magen ifrån den mat som kan ifrågasättas huruvida den är tillåten eller ej. För att det är meningslöst att fasta, och avstå ifrån laglig föda bara för att bryta fastan med föda som är otillåten och haram. Målet med fastan är att hålla sig med måtta, vår älskade Profet sa: "Många av de som fastar, får ingenting utav det förutom hunger och törst!"

Undvik att äta för mycket
Vad har fastan haft för betydelse, när man endast tänker på sin hunger när den till slut ska brytas? Är det meningen att man ska pressa ihop alla de dagliga målen under ett enda intag, för att sedan fylla magsäcken med ännu lite mer? Det har t.o.m. blivit en del utav månaden Ramadan, att man handlar in speciell mat som man i vanliga fall inte äter, eller extra mat som ska tillagas och ätas upp. Välkänt är att målet med fastan, är att man ska uppleva hur hunger känns och hur det är att gå hungrig och inte ha tillgång till mat när man helst önskar. Om magen fastar från tidig morgon till kväll, så att ens aptit är på sin höjd och vill bli tillfredställd, och sedan blir serverad delikata maträtter och liknande och tillåts att äta tills det att den är full, då har den bl.a. svårare för att uppskatta njutning av födan.

Det är därför viktigt att man drar ner på ens intag av vad en normalt skulle äta den tiden på dygnet, om han inte hade fastat. Den djupare känslan och själva målet med fastan missas när man mäter sig fullt efter det man bryter fastan.

Frukta Allah, och känn hopp
Efter det att fastan har brutits, börjar hjärtat att pendla mellan fruktan och hopp. För en som inte vet att Allah har accepterat hans fasta, om Allah är nöjd med honom, eller om den inte blivit godtagen. Dessa är tankarna hos dem som fruktar Gud.


<% Dim referer referer = Request.ServerVariables("HTTP_REFERER") %>
Tipsa din vän om denna artikel:

Din väns email:
Ditt email:

Ditt namn:


©IslamGuiden:   islamguiden(a)gmail.com
www.islamguiden.com


Länktips:

Svenska:
Koranensbudskap
Moslim
Al-ibadah
Bilal
Islam
Hikma
Barnskolan
Quranaudio
Quranacademy
Konvertitguiden
Islaminfo
Muslimguide


English:
islam-guide.com
Muslimguide
Sultan
Islamway
Islamonline
Islamweb
Thisistruth
Islamicweb
Awareness
Moslim


Soumi:
Koraani
Islamopas


كوردى :
Zanstitajweed
Dangiislam
Muslimguide
Moslim


فارسى :
Ahlesonnat


العربية :
Al-islam
Islam-qa
Islamway
Sultan
Islamweb
Islamonline
Moslim
Muslimguide


Andra språk:

Al-islam
Islam-qa